Obstetrică şi Ginecologie

.

Friday, November 21, 2014

Despre menopauza

DE CE APARE MENOPAUZA

Menopauza apare datorita faptului ca o data cu inaintarea in varsta a femeii ovarele inceteaza sa produca hormoni(estrogeni si progesteron)

CAND SE INSTALEAZA MENOPAUZA

Varsta medie de instalare a menopauzei variaza in limite largi .In tarile industrializate varsta medie este de 51 de ani cu variatii intre 39-57 ani.

CE ESTE MENOPAUZA PRECOCE

Menopauza instalata inainte de 40 de ani se numeste menopauza precoce si necesita investigatii suplimentare. Poate sa aiba –cauze chirurgicale(inlaturarea ovarelor)
-cauze medicale(cure de chimioterapie pentru diferite cancere)
-cauze imunitare
-cauze genetice

CE ESTE PERIMENOPAUZA SI POSTMENOPAUZA

Este necesara definirea unor termeni de specialitate ca:perimenopauza.postmenopauza.
Perimenopauza reprezinta un sir de evenimente fiziologice care preced instalarea menopauzei si care se caracterizeaza prin modificarea caracterelor ciclurilor menstruale si aparitia simptomelor vasomotorii(bufeuri, uscaciune vaginala). Dureaza in medie 4-5 ani. Postmenopauza se refera la perioada ce urmeaza instalarii menopauzei si se caracterizeaza prin aparitia semnelor si simptomelor determinate de scaderea hormonilor plasmatici.

CARE SUNT SEMNELE SI SIMPTOMELE MENOPAUZEI

SIMPTOMELE variaza de la o persoana la alta si cuprind o gama larga de manifestari.
Simptome in perimenopauza
-cicluri abundente cantitativ si cu o durata mai mare decat durata obisnuita
- cicluri cantitativ reduse
- cicluri menstruale neregulate
Simptome in menopauza
- bufeuri (senzatie brusca de caldura ce cuprinde fata si partea superioara a toracelui )
- tulburari de somn(insomnii)
- tulburari afective (iritabilitate ,schimbari bruste de dispozitie)
- tulburari ale comportamentului sexual
- dureri de cap cu caracter migrenos
- tahicardie
- prurit (senzatie de mancarime)
Simptome in postmenopauza
- absenta ciclurilor menstruale
- uscaciunea pielii ,unghiilor si a parului
- senzatie de uscaciune vaginala
- durere la contactul sexual
- risc crescut de infectii urinare
- dureri de sani
- crestere in greutate

EFECTELE PE TERMEN LUNG

Este important de retinut ca efectele menopauzei pe termen lung se refera la patologia osteoporozei,cardiaca si a sistemului nervos.Toate aceste manifestari apar ca urmare a scaderii hormonilor ovarieni. Bolile cardio-vasculare reprezinta prima cauza de mortalitate pentru femeia aflata la menopauza(pe de o parte datorita inaintarii in varsta, iar pe de alta parte datorita modificarilor profilului lipidic)

CAND NE ADRESAM SPECIALISTULUI

Toate femeile aflate in menopauza sau in perimenopauza trebuiesc evaluate cel putin 1 data pe an cu examen clinic complet de catre medicul de familie.
De asemenea trebuie sa va adresati ginecologului care va efectua anual
- examen pelviabdominal
- ecografie
- consult clinic al sanilor
- mamografie
- examen citodiagnostic Babes-Papanicolau
Pacienta trebuie informata despre riscurile cardio-vasculare si osoase. Pacientele aflate in perimenopauza care mai au inca menstra si care sunt active sexual pot sa ramana insarcinate.
Modificarea stilului de viata, a dietei si introducerea unui program regulat de exercitii fizice pot sa diminueze simptomatologia menopauzei si a perimenopauzei.

ANALIZE DE LABORATOR NECESARE

DOZAREA FSH – evidentiaza daca pacienta a intrat la menopauza
TESTARE OSOASA
- osteodensitometrie cu ajutorul ultrasunetelor in regiunea ahileana – daca este scazuta densitatea se apeleaza la DEXA.
- DEXA si in functie de rezultat se initiaza terapie de substitutie:
Reevaluarea se efectueza dupa 1.5-2 ani pentru a se aprecia eficacitatea terapiei.
Dozare colesterol si trigliceride pentru evaluarea riscului de patologie cardio-vasculara iar daca aceste valori sunt crescute se recomanda dieta,activitate fizica si tratament in vederea normalizarii acestor valori.

2 comments:

  1. Nu voi înceta niciodată să împărtășesc această mărturie pentru că acum sunt o femeie complet fericită, am suferit peste 8 ani de căsnicie când nu am putut rămâne însărcinată pentru soțul meu, apoi am început să fiu disperată din cauza presiunii mamei mele în- legea, si o prietena de-a mea m-a indrumat catre dr. Dawn acuna care a ajutat-o, i-am explicat totul Dr. Dawn acuna pe Whatsapp si mi-a promis ca ma va ajuta, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect, scrisoarea de 3 saptamani ea mi-a cerut sa merg la spital la test spre surprinderea mea, doctorul a spus ca sunt insarcinata in 1 saptamana, dar chiar acum am copilul meu frumos, ea a ajutat si pe 3 prietene ale mele, totul datorita doctorului Dawn acuna, contactati-o pe Whatsapp daca aveti orice dificultate va asigur un rezultat perfect,
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să atragi un nou amant.
    *Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    *Dacă vrei să reziste mult în pat.
    *Dacă doriți să măriți dimensiunea penisului.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.și e.t.c.
    Contactați-o Whatsapp: (+2348032246310)
    E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )

    ReplyDelete
  2. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    ReplyDelete