Obstetrică şi Ginecologie

.

Wednesday, April 8, 2015

Sindromul Sheehan

Sindromul Sheehan este o afecţiune rară care apare la femeile ce suferă o hemoragie uterină severă în timpul naşterii. Pierderea de sânge poate distruge glanda pituitară ceea ce are ca rezultat hipopituitarismul (afecţiune caracterizată printr-un deficit global în hormoni hipofizari).
Semnele şi simptomele sindromului Sheehan fac referire la:
 
 
 
·         Şoc acut
·         Imposibilitatea de a alăpta
·         Astenie
·         Criză hipoglicemică
·         Absenţa menstruaţiei
·         Paloare
·         Pierderea părului pubian
·         Piele uscată
·         Atrofierea mucoasei vaginale
·         Tromboză pituitară
·         Necroză pituitară
·         Creşterea nivelului de colesterol
·         Scăderea ratei bazei metabolice
·         Hipotensiune
·         Funcţii mentale lente
 
Cauzele apariţiei sindromului Sheehan
 
Sângerarea severă în timpul naşterii poate cauza moartea ţesutului din glanda pituitară, lucru care are drept consecinţă pierderea abilităţii acestei glande de a funcţiona normal. Glanda pituitară este localizată la baza creierului. Ea produce, în nod normal, hormoni care stimulează producţia de lapte matern dar influenţează şi dezvoltarea, funcţiile reproductive, tiroida şi glandele drenale. Lipsa acestor hormoni poate duce la apariţia a numeroase simptome.
 
Condiţiile care cresc riscul sângerării în timpul sarcinii şi sindromul Sheehan includ sarcinile multiple (gemeni sau tripleţi) şi problemele cu placenta, organul care se dezvoltă în timpul sarcinii cu rol în hrănirea fetusului.
 
Sindromul Sheehan este o afecţiune foarte rară.
 
Pentru punerea diagnosticului se va realiza o evaluare de laborator care arată hipopituitarismul parţial sau pe cel cu tiroxină scăzută. Studiile imagistice (RMN şi scanarea CT) sunt indicate pentru excluderea leziunilor în masă.
 
Tratamentul sindromului Sheehan
 
Femeile cu hipoprolactinemie puerperală şi lapte insuficient primesc din partea medicului recomandarea de a-şi hrăni bebeluşii cu formule de hrană pentru sugari. Nu există medicamente care să trateze deficitul de prolactină.

0 comentarii:

Post a Comment