Obstetrică şi Ginecologie

.

Wednesday, October 29, 2014

Depresia postpartum: simptome, cauze si tratament

Multe femei consideră momentul naşterii unui copil ca fiind cea mai fericită experienţă a vieţii lor. Cu toate acestea de ce apare depresia după naştere? Aproximativ 80% din femei experimentează câteva dereglări ale stării de dispoziţie după momentul naşterii. Cele mai multe femei se simt triste, singure sau au temeri, lucruri care le accentuează şi un sentiment de vinovăţie faţă de starea lor.
Aceste simptome dispar de la sine în cazul celor mai multe femei. Există însă circa 10-20% cazuri care au nevoie de asistenţă pentru vindecarea despresiei postpartum (o formă mai severă de dereglare a dispoziţiei).  
 
Simptomele depresiei postpartum
 
Simptomele pot apărea în primele 24 de ore de la naştere sau chiar la câteva luni după ce bebeluşul s-a născut. Dacă prezinţi aceste simptome este necesar să te adresezi unui specialist pentru îngrijirea sănătăţii care va încerca să identifice şi alte cauze ale manifestării acestor simptome. Principalele simptome ale depresiei postpartum sunt: tristeţe, plânsul continuu, lipsa de interes pentru activităţile care altădată îi făceau plăcere unei femei, dereglări ale somnului, pierderea în greutate, pierderea energiei, agitaţie sau anxietate, sentimente de vină sau inutilitate, dificultăţi de concentrare sau în luarea deciziilor, gânduri suicidale, interes scăzut pentru sex, sentimente de respingere.
Simptomele fizice ale depresiei postpartum includ bătăile frecvente ale inimii, durerea în capul pieptului, accelerarea bătăilor inimii, ameţeală, insensibilitate, scurtarea bruscă a respiraţiei.
 
Cauzele depresiei postpartum
 
Nu au fost identificate cauzele specifice ale depresiei postpartum. Medicii pun depresia postpartum pe seama următorilor factori:
·         Dezechilibrele hormonale
 
o   Nivelele de hormoni (estrogen, progesterone şi cortizol) scad dramatic în primele 48 de ore de la naşterea bebeluşului
o   Femeile care sunt pe cale să dezvolte depresia postpartum pot fi mult mai sensibile la aceste schimbări hormonale
 
·         Alţi factori de risc cunoscuţi
 
o   Bolile mintale
o   Istoricul de boli mintale care include depresia postpartum
o   Depresia postpartum la o naştere anterioară
o   Conflicte conjugale, pierderea locului de muncă, lipsa sprijinului din partea prietenilor şi a familiei
o   Avorturi (femeile care au suferit un chiuretaj se supun unui risc mai mare de a suferi de depresie). Riscul dezvoltării depresiei postpartum este mai ridicat la femei în primele câteva luni după pierderea copilului.
 
·         Naşterea unui copil este un eveniment important pentru orice femeie. Toate schimbările care se produc în viaţa unei femei pot contribui la apariţia depresiei:
 
o   Schimbările fizice care apar după naştere (tonusul muşchilor şi dificultăţile de pierdere în greutate)
o   Multe mame se simt obosite după o naştere şi câteva luni după
o   Durerile din zona perineului cauzează discomfort foarte multor femei. Recuperarea supă cezariană poate fi mai lungă decât cea normală.
o   Schimbările hormonale afectează dispoziţia
 
·         Schimbările emoţionale care survin după o naştere
 
o   Sentimente de pierdere a identităţii vechi
o   Sentimente de responsabilitate majoră
o   Stresul provenit de la schimbările în rutina zilnică
o   Oboseala datorată schimbării programului de odihnă
o   Femeile nu se mai simt atractive atât la nivel psihic cât şi sexual
Nu există nicio legătură între depresia postpartum şi vârsta unei mame sau numărul de copii pe care i-a avut.
 
Teste şi examene
 
Diagnosticul depresiei postpartum poate fi adesea omis deoarece simptomele după naştere sunt atât de comune altor boli. Simptomele sunt similare multor alte boli mintale de tipul depresiei. Iată la ce te poţi aştepta pe durata unei evaluări:
·         Medicul îţi va pune câteva întrebări legate de starea de sănătate: ce simptome prezinţi, de cât timp se manifestă acestea şi ce neplăceri îţi cauzează.
·         Medicul te va întreba de asemenea dacă aceste simptome au mai fost prezente şi în alte perioade
·         Medicul va încerca să afle dacă simptomele depresiei au fost cauzate de probleme care ţin de viaţa conjugală, familială sau orice alte tipuri de stres. Nu vor lipsi nici întrebările care privesc antecedentele unor boli mintale sau consumul de droguri şi alcool.
·         Medicul poate folosi Scala Depresiei Postnatale Edinburgh care presupune răspunsuri la 10 întrebări, în funcţie de care ţi se va pune diagnosticul de depresie postnatală. În funcţie de scorul pe care îl obţii, ţi se va recomanda o evaluare ulterioară.
 
Tratamentul depresiei postpartum
 
Din moment ce o pacientă nu se poate trata singură de depresie, ea poate face câteva lucruri prin care să îşi îmbunătăţească starea de spirit: să stea în preajma membrilor familiei care o pot consilia, să se ohinească suficient, să nu petreacă foarte mult timp singură, să facî cât mai multe plimbări, să socializeze cu alte mame. Dacă simptomele depresiei persistă mai mult de două săptămâni este necesar ca mama să se adreseze unui medic de specialitate.

0 comentarii:

Post a Comment