Obstetrică şi Ginecologie

.

Thursday, October 30, 2014

Anemia in timpul sarcinii

O femeie însărcinată are nevoie de mai mult fier, un element esenţial ce produce hemoglobina care asigură transportul oxigenului către celule. De ce o gravidă are nevoie de mai mult fier pe durata sarcinii? Motivul rezidă în faptul că volumul de sânge al corpului se dublează şi de aceea este nevoie de mai mult fier pentru stimualrea producţiei de hemoglobină. Anemia apare în momentul în care fierul nu produce hemoglobină în cantitate suficientă.
Nu este mai puţin adevărat că majoritatea femeilor suferă de o lipsă de fier semnificativă în special în trimestrele II şi III de sarcină ceea ce poate avea efecte neplăcute asupra fătului.
 
Femeile însărcinate ar trebui să consume zilnic suplimente de fier a câte 30 de grame. Deşi cantitatea insuficientă de fier este principala cauză a anemiei, ea apare şi din alte cauze cum ar fi: insuficienţa acidului folic şi a vitaminei B12, pierderile masive de sânge, bolile sau anomaliile moştenite genetic ale sângelui. Dieta săracă în fier este şi ea o cauză a apariţiei anemiei.
 
Principalele simptome ale anemiei includ stări de oboseală, greaţă, palpitaţii, durere la respiraţie şi greutate în concentrare.
De obicei, femeile îşi fac teste care să ateste anemia de circa două ori pe durata întregii sarcini. Testele se fac la începutul sarcinii şi după 28 de săptămâni. Testele presupun realizarea unei hemograme în urma căreia se va analiza hematocritul şi se va măsura cantitatea de celule roşii din plasmă.
 
Cele mai bune metode prin care poţi îmbunătăţi cantitatea de fier din sânge sunt dieta echilibrată şi administrarea de suplimente pe bază de fier. Pentru a creşte absorbţia de fier într-o dietă poţi lua în calcul următoarele sfaturi:
 
·         Ia mai multă vitamina C în combinaţie cu fierul pentru că aceasta favorizează absorbţia
·         Evită consumul de cafeină
·         Evită consumul excesiv de alimente ce conţin tărâţe
 
Fierul poate fi obţinut prin consumul unor alimente cum ar fi legumele (broccoli, spanac), fasolea, cerealele integrale, ouălele, orezul brun, carne roşie slabă. În cazul în care fierul este obţinut prin inhalarea suplimentelor alimentare atunci este indicat ca acesta să se administreze pe stomacul gol pentru a fi mai bine absorbit de organism.
 
Aportul de fier este necesar oricărei persoane, nu doar gravidelor. Prevenţia şi tratarea anemiei îţi vor îmbunătăţi starea de sănătate şi te vor ajuta să te simţi mai bine.  
 
Administrarea de fier poate avea însă şi efecte secundare de tipul deranjamentelor la nivelul tractului gastro-intestinal sau a constipaţiei. Stările de greaţă pot apărea şi ele ca urmare a administrării fierului. În toate aceste situaţii se recomandă consultarea medicului de specialitate. 

0 comentarii:

Post a Comment