Chisurile pe col uterin, cel mai adesea, au forma unor pustule care cotin o mucoasa densa. Aceste chisturi se pot forma individual sau in grupuri mici, avand fiecare intre doi si zece milimetrii in diametru. Majoritatea chisturilor sunt diagnosticate in timpul examenului ginecologic de rutina, de aceea este foarte important pentru fiecare femeie sa faca un consult ginecologic cel putin o data sau de doua ori pe an. Chisturile pe colul utern nu incomodeaza, de obicei, desfasurarea normala a actul sexual si nici nu interfera cu sarcina. Cu toate acestea, unele chisturi, de dimensiuni mari, pot pune probleme in aceste directii, de aceea este necesara indepartarea lor.
Cauze
, mucoasa superficiala a vaginului si cervixului se subtiaza, iar riscul dezvoltarii chisturilor cervicale este mai ridicat.
Simptomele chistului pe col uterin
- sangerari neregulate
- dureri in timpul actului sexual
- dureri pelvine
- scurgeri vaginale.
Tratament
Fibromul si polipii uterini
Femeile sunt expuse riscului de a dezvolta fibroame si polipi uterini pe masura ce inainteaza in varsta (dupa 40-50 de ani). Desi fibroamele si polipii uterini sunt, in general, inofensivi, pot scadea fertilitatea si pot afecta mucoasa uterina. Din cauza acestora, pot avea lor mici sangerari intre perioadele menstruale, sangerari neregulate si crampe stomacale. Fibroamele si polipii uterini, pot fi, in general, indepartati prin interventie chirurgicala.
Chisturile pe colul uterin pot fi de natura canceroasa?
Chisturile pe colul uterin, sunt de obicei descoperite intamplator, in timpul unui examen pelvin. Nu determina nici un simptom si nici nu necesita vreun tratament, cu exceptia cazului cand isi maresc dimensiunile atat de mult incat provoaca durere. In astfel de cazuri, tratamentul include eliminarea chistului.
In cazuri rare, chistul pe cervix, poate avea aspect anormal si poate fi insotit de simptome si semne specifice cancerului de col uterin: sangerari sau scurgeri vaginale, dureri in timpul actului sexual, etc. In aceste cazuri, este necesara colposcopia. Colposcopia este o procedura medicala pe parcursul careia medicul ginecolog foloseste un microscop pentru a vizualiza colul uterin, atunci cand recolteaza proba de tesut. In cazul in care, ginecologul considera ca forma chistului este nespecifica, poate efectua o biopsie (colecteaza o mostra de tesut) pentru a exclude prezenta cancerului.
0 comentarii:
Post a Comment