Obstetrică şi Ginecologie

.

Friday, September 26, 2014

Polipii uterini reduc sansele de a ramane gravida


dr dan raica polipi uteriniCercetarile in sfera ginecologiei se imbunatatesc pe zi ce trece, iar abilitatea de a diagnostica diverse anomalii s-a dezvoltat din ce in ce mai mult. La un control amanuntit, multe femei pot prezenta o anomalie banala a mucoasei uterine, numita polipi endometriali. Acestia sunt niste tumori benigne ce se dezvolta in interiorul cavitatii uterine si care se poate trata in mai multe moduri.
Uterul este un muschi, dat fiind faptul ca este alcauit din tesut muscular. Totusi, stratul sau interior este fragil (endometru), care creste si se elimina in timpul menstruatiei, daca femeia nu ramane insarcinata. Cresterea acestuia are loc datorita influentei hormonilor estrogeni.
Polipii endometriali sunt zone ale endometrului care cresc prea mult. Pe masura ce se dezvolta, ei raman atasati printr-un mic pedicul (trunchi), luand aspectul unui mic tufis sau copacel. Pediculul este ca trunchiul copacului, in timp ce partea mai mare a polipului este ca si coroana acestuia. Polipii sunt de regula de marimi mici, insa pot creste foarte mari, pana la marimea unei portocale.
Daca marimea acestora este foarte mica, in foarte multe cazuri acestia nu produc vreun simptom. Totusi, daca apar, va puteti confrunta cu: sangerare excesiva in cursul menstruatiei, sangerare intre menstruatii sau sangerare dupa contact sexual. Dupa o menstruatie normala unele femei prezinta inca cateva zile de sangerare redusa, de culoare maronie. Aceste simptome se datoreaza faptului ca polipii penduleaza in jurul trunchiului lor si irita tesutul inconjurator, cauzand exfolierea acestuia. Astfel apare sangerarea, redusa sau abundenta.
dan raica -  polipiDaca polipii stau in calea ovulului sau spermatozoidului, probabilitatea de a ramane gravida este redusa. Totusi, in cazul unei sarcini, se pare ca riscul unui avort spontan este usor crescut.
In cazul in care acuzati sangerare intre menstruatii sau dupa contact sexual, sangerare foarte abundenta in cursul menstruatiei, atunci exista sansa ca o prima cauza sa o reprezinte polipii endometriali.
Diagnosticul polipilor endometriali se face prin vizualizarea cavitatii uterine. De regula o ecografie obisnuita nu poate diagnostica polipii, deoarece presiunea din interiorul uterului ii aplatizeaza si ii face foarte greu vizibili. Totusi, exista o ecografie speciala, numita sonohisterografie (ecografie cu apa), ce permite medicului sa vada in interiorul uterului dupa ce a introdus cateva picaturi de apa sterila, prin vagin.
Un alt test diagnostic este histerosalpingografia (HSG), care utilizeaza un colorant sub presiune, care destinde cavitatea uterina si trompele uterine. Apoi se efectueaza o radiografie rapida, pentru a vedea daca sunt sau nu polipi in uter. De asemenea, ginecologii folosesc din ce in ce mai mult histeroscopul (un tub subtire, dotat cu o sursa de lumina, care este introdus prin vagin in interiorul uterului si permite vizualizarea cavitatii uterine). Histeroscopia cu tuburi subtiri poate fi efectuata in cabinetul medical, insa histeroscopia cu tuburi mai groase (care permit si extirparea polipilor) necesita de regula anestezie in spital.
Atunci cand este diagnosticat un polip endometrial, multe femei se intreaba daca acesta poate provoca cancer. Din fericire, polipii cancerizeaza foarte rar. Riscul este usor mai crescut la pacientele peste 50 ani.
In ceea ce priveste extirparea polipilor, in trecut se practica un chiuretaj uterin, procedura oarba prin care deseori era omis complet polipul. In prezent datorita histeroscopului, putem vizualiza direct polipul si-l putem taia de la nivelul endometrului. Extirparea polipilor se numeste polipectomie.
„Dupa extirparea unui polip, poti reincepe dupa cateva zile activitatile de zi cu zi. Numai un mic procent al polipilor recidiveaza, uneori dupa luni sau chiar ani de zile.”, sustine Dr. Dan Raica.
Daca sunteti diagnosticata cu polipi endometriali, doctorul Dan Raica va recomanda sa discuti cu medicul curant optiunile de tratament. El este in masura sa decida daca este nevoie de o eventuala extirpare.

 Publicat de Dr. Dan Raica

0 comentarii:

Post a Comment