Obstetrică şi Ginecologie

.

Monday, September 29, 2014

Al doilea trimestru de sarcina

Din trimestrul al doilea de sarcina, viitoarea mama are motive de bucurie: disconfortul initial din primele saptamani de sarcina incepe sa dispara si se poate relaxa.
Oboseala si greata de dimineata se estompeaza. Pentru prima data de la inceputul sarcinii, femeia insarcinata se simte energica si sanatoasa. Starea sa de spirit este din ce in ce mai buna. Al doilea trimestru de sarcina debuteaza in saptamana 14 si se incheie in saptamana 28 de sarcina.
Al doilea trimestru este cel mai interesant pentru parinti, intrucat pot vedea trasaturile, membrele, dar si organele interne ale bebelusului la ecografia morfologica fetala. In plus, in aceasta perioada se va putea afla si sexul copilului.


Cum se dezvolta copilul

La copil deja s-au dezvoltat din primul trimestru de sarcina organele si sistemele majore. In trimestrul al doilea accentul se va pune pe cresterea acestuia. Pana la sfarsitul acestui trimestru, copilul va avea aproximativ doua kilograme si va masura aproximativ 30 de cm. Degetele bebelusului sunt deja bine definite. Pleoapele, sprancenele, unghiile si parul sunt deja formate, iar oasele devin mai dense. Copilul poate incepe sa-si suga degetelul, va casca, se va intinde si va face grimase.
Sistemul nervos incepe sa functioneze. Organele de reproducere si aparatul genital sunt complet dezvoltate, iar medicul va putea vedea in timpul ecografiei daca bebeusul este fetita sau baietel. Bataile inimii copilului pot fi auzite prin intermediul unui instrument numit doppler.
Parul va incepe sa creasca pe capul si corpul copilului (lanugo). Parul de pe corp protejeaza copilul in mediul uterin si va cadea in primele saptamani ale acestuia, dupa nastere. De asemenea, micutul este acoperit acum de o substanta albicioasa numita vernix caseosa, care protejeaza pielea acestuia de expunerea prelungita la lichidul amniotic.
Pielea bebelusului va deveni rosiatica la culoare si va fi incretita, iar venele vor fi vizibile prin pielea sa translucida. Degetele copilului si amprentele sale vor fi vizibile. Se vor forma pleoapele.
Viitoarea mama va simti din ce in ce mai bine miscarile copilului, intrucat muschii acestuia incep sa se dezvolte. Copilul va raspunde la sunete, prin miscari si cresterea pulsului si este posibil sa il simtiti cand sughite.
Daca se va naste prematur, dupa a 23-a saptamana de sarcina, copilul poate supravietui la terapie intensiva cu masurile medicale de rigoare.

Modificarea corpului mamei

Uterul mamei se va extinde pentru a face loc cresterii rapide a fatului. Sanii se vor mari pentru ca glandele producatoare de lapte se pregatesc pentru a oferi hrana naturala a copilului. Multe femei vor experimenta crampe la nivelul membrelor inferioare, dar si constipatie sau chiar hemoroizi. Consumul marit de lichide si alimente cu fibre pot preveni declansarea acestor probleme.
Arsurile stomacale pot fi rezultatul relaxarii muschilor, ca urmare a productiei marite de progesteron din timpul sarcinii.
Uterul ar putea incepe sa se contracte pentru a se pregati pentru travaliu. Astfel, ati putea experimenta contractiile false Braxton Hicks in zona inferioara a abdomenului si in regiunea inghinala. De obicei, acestea sunt destul de slabe in aceasta perioada si nu persista prea mult timp.
Ati putea incepe sa observati aparitia de dungi roz, rosii si violete de-a lungul abdomenului, sanilor, partii superioare a bratelor, feselor sau coapselor care vor fi insotite de mancarime. Acestea nu sunt altceva decat vergeturi. Chiar daca nu pot fi tratate decat cu ajutorul chirurgiei, vergeturile pot fi estompate cu ajutorul cremelor hidratante si a consumului suficient de lichide.
Schimbarile hormonale incetinesc fluxul de urina, iar acest factor, alaturi de extinderea uterului ar putea creste riscul aparitiei infectiilor renale si ale vezicii urinare.
Greutatea corporala castigata in decursul sarcinii, de care viitoarea mama, ar putea fi principala cauza a aparitiei durerilor de spate. Pentru a le ameliora femeia insarcinata ar trebui sa foloseasca cat mai des un scaun care sa ofere sprijin pentru spate. Se va evita ridicarea sau transportarea obiectelor grele si se nu se vor purta pantofi cu tocuri inalte. Somnul ar putea fi mai odihnitor daca se va pune o perna intre picioare.
Apar scurgerile vaginale de culoare alba, care daca nu sunt mirositoare si nu sunt insotite de alte simptome, sunt normale, in timpul sarcinii.
Durerile de cap sunt destul de frecvent intalnite in timpul sarcinii. Incercati sa va odihniti cat mai mult si sa va relaxati, prin practicarea respiratiei profunde. Nu luati aspirina si ibuprofen in timpul sarcinii si nici alte medicamente, fara recomandarea medicului.
Exista insa si vesti bune: in aceasta perioada se vor simti primele miscari ale copilului. Daca este prima sarcina, acestea s-ar putea auzi asemenea unui falfait si ar putea fi identificate intre saptamanile 18-20 de sarcina. Daca nu este primul bebelus, miscarile ar putea fi reperate mult mai repede.
Consultati cat mai rapid medicul daca:
  • aveti crampe sau durere abdominala severa
  • sangerati
  • ameteti
  • inregistrati crestere sau scadere brusca in greutate.

Investigatii medicale

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina veti vizita medicul o data pe luna.
Pentru a verifica daca micutul dumneavoastra se dezvolta normal, medicul va face ecografia morfologica fetala, in care se vor masura cu atentie toate organele bebelusului. Pentru unele mame, in trimestrul al doilea de sarcina poate fi necesara realizarea unor teste de sange care vor masura nivelul de alfaproteina, estriol si gonadotropina corionica umana. Aceste teste sunt utile pentru a se determina probabilitatile copilului de a avea defect de tub neural sau anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.
Daca testele indica prezenta unei anomalii sau daca mama are varsta de peste 35 de ani, poate opta direct pentru un test al carui diagnostic este mult mai exact decat al altor teste, numit amniocenteza. In timpul investigatiei, medicul va extrage, sub ghidaj ecografic, o mostra de lichid amniotic. Lichidul amniotic va fi apoi analizat pentru a se verifica daca la copil sunt prezente diverse boli genetice sau anomalii cromozomiale.

0 comentarii:

Post a Comment