Obstetrică şi Ginecologie

.

Monday, September 22, 2014

Infectia tractului urinar – o problema de sanatate care afecteaza anual milioane de femei

Infectia urinara detine locul al doilea in topul infectiilor din organism. Femeile sunt in special predispuse la infectii urinare, deoarece au uretra scurta, care faciliteaza patrunderea bacteriilor cu usurinta in vezica urinara. Una din cinci dezvolta o astfel de infectie in cursul vietii. Totusi, la barbati infectiile urinare nu sunt atat de frecvente, dar atunci cand survin, au severitate mai mare decat la femei.
In ceea ce priveste aparatul urinar, rinichii sunt cei prin care excesul de lichid si toxine din sange sunt eliminate sub forma urinii. Ureterele sunt tuburi inguste care transporta urina de la rinichi la vezica urinara. Aceasta din urma este un organ rezervor sub forma de sac, situat in partea inferioara a abdomenului. Urina este stocata in vezica urinara si eliminata prin uretra.
In medie un adult elimina 1,5 litri urina zilnic. Cantitatea de urina difera in functie de hrana si lichidele ingerate zilnic.
Se estimeaza ca 20-35 % din toate femeile prezinta cel putin o infectie urinara la un moment al vietii. Majoritatea infectiilor urinare survin la femei sanatoase, active sexual, limitate la tractul urinar inferior, nu recidiveaza si raspund bine la un tratament cu antibiotic. Aceste infectii se numesc infectii urinare joase. Tractul urinar inferior se refera la vezica urinara si uretra.
Simptomele principale ale unei infectii urinare joase sunt legate de mictiune (urinat): mictiunile sunt frecvente, dureroase (disurie) si, in cazuri severe, urina este amestecata cu sange (hematurie). In infectiile urinare simple nu se asociaza durere lombara, febra sau alte simptome generale.dr. dan raica 23
Totusi, daca infectia nu este tratata destul de rapid sau eficace, pot aparea complicatii precum: abces al rinichiului, pionefroza (supuratia tesutului renal si a cailor urinare adiacente), flegmon perinefretic. In plus, infectia poate fi agravata de o stare patologica preexistenta ca diabetul sau imunopresia (SIDA).
In ceea ce priveste tratamentul, Doctor Dan Raica recomanda sa apelati la un medic de specialitate in cazul in care prezentati astfel de simptome. Acesta va poate recomanda o antibioterapie aleasa in functie de rezultatele antibiogramei, precum si tratarea unei eventuale cauze favorizante, care ameninta cu recidiva infectiei urinare. Este posibil, in caz de cistita recidivanta, sa se urmeze o antibioterapie preventiva luand in fiecare zi sau la 2-3 zile, antibiotice in foarte mici cantitati, timp de mai multe luni.

 Publicat de Dr. Dan Raica

0 comentarii:

Post a Comment