Obstetrică şi Ginecologie

.

Tuesday, September 23, 2014

Laxitatea vaginala – o problema delicata pentru multe femei


La femei, dupa nasteri multiple sau odata cu inaintarea in varsta, se pot observa anumite modificari in ceea ce priveste peretii vaginali. Muschii din aceasta zona se relaxeaza, iar colagenul devine din ce in ce mai subtire si mai putin elastic, mucoasa vaginala devine atrofica, poate aparea un prolaps de diferite grade al vezicii urinare,al uterului sau al vagionului,cu pierderea involuntara de urina la efort. Practic, totul devine mult mai larg, iar ceea ce are de suferit este calitatea vietii sexuale. Actul in sine nu mai este asa cum v-ati fi asteptat si deja inseamna ca este o problema ce trebuie rezolvata.
Un remediu al acestei probleme este rejuvenarea vaginala. Modificarile de natura hormonala sunt ireversibile, insa efectul acestora se poate ameliora prin cateva metode, cu mai mult sau mai putin efort.
Efectul de laxitate vaginala (vagin larg), un subiect despre care nu foarte multa lume indrazneste sa vorbeasca, poate avea un rol extrem de negativ asupra vietii psihosexuale a cuplului. Iar de aici exista un pas foarte scurt spre o posibila rupere a relatiei de cuplu.
Totusi, femeile cu stima de sine apeleaza la un doctor ginecolog specialist in sexologie. Partenerii pot discuta foarte deschis cu medicul lor despre aceasta problema sexuala pentru a putea gasi solutii.
Chiar daca nu au nascut, incepand cu vasta de 40-45 de ani, femeile incep sa se confrunte cu aceasta problema in special daca s-a instalat menopauza. Totodata, se poate intampla ca acesta disfunctie sa apara imediat dupa nastere din cauza nasterii pe cale vaginala propriuzise, cu un copil voluminos,sau a cicatricilor vicioase ce se pot forma dupa dupa incizia vaginala (epiziotomie).

Doctor Dan Raica recomanda metode de tratament

Pentru combaterea acestei probleme, exista mai multe metode de tratament printre care domnul doctor Dan Raica aminteste:
Excercitiile Kegel: este recomandata efectuarea a 10 serii de exercitii, de minimum 3 ori pe zi, prin contractarea si relaxarea musculaturii perineului, dupa o tehnica speciala.
Metoda chirurgicala: aceasta interventie este una de rezectie partiala a excesului de mucoasa vaginala, de indepartare a cicatricilor incomode, si de sutura, moderna, minim-invaziva a peretilor vaginali. Se practica o ridicare (suspensie) a vezicii urinare, a uterului sau a rectului in functie de gradul de prolaps, urmata de o recalibrare a vaginului in functie de necesitati. Suturile se realizeaza cu fire resorbabile,iar vindecarea vaginala apare practic dupa aproximativ4-6 saptamani. Reluarea vietii sexuale poate avea loc dupa 6 saptamani.

 Publicat de Dr. Dan Raica

0 comentarii:

Post a Comment