Obstetrică şi Ginecologie

.

Monday, September 15, 2014

Toxoplasmoza – un subiect (in)sensibil? Publicat de Dr. Dan Raica


Toxoplasmoza in timpul sarciniiIn ziua de astazi, animalele de companie ocupa un loc foarte special in sufletul nostru, pentru ca ne usureaza viata si ne transforma in persoane sensibile. Insa, atunci cand planuim sa cladim o familie, respectiv sa facem un copil, lucrurile se schimba.
„Sunt obligata sa renunt la pisica pe care am crescut-o de mica?”, „Va avea bebelusul meu de suferit din cauza sa?”, „Risc sa pierd sarcina din cauza parului de pisica?” – acestea sunt doar cateva dintre infinitele intrebari pe care femeile insarcinate ajung sa si le puna dupa ce citesc nenumaratele mituri intalnite pe internet.
In primul rand, trebuie mentionat faptul ca toxoplasmoza este o protozooza generala care paraziteaza peste 300 de specii de vertebrate, ocupand primul loc in topul protozoarelor larg raspandite. Acest virus are nevoie de o gazda definitiva, o felina si o gazda intermediara – ce se poate regasi intre nenumarate alte specii de vertebrate, intre care si oamenii.

Pisica, gazda definitiva, elimina prin fecale oochisti nesporulati, neinfectanti la momentul eliminarii. Insa, din nefericire, in conditii favorabile ele sporuleaza si devin astfel infectioase pentru gazdele intermediare, in cazul acesta, femeia insarcinata.
Dar pisica nu se poate imbolnavi decat daca mananca la randul ei carnea cruda a unui animal infectat – sobolan, pasare, carne cruda primita de la stapan (carne de oaie, porc, vita etc) sau daca vine in contact cu fecalele unei alte pisici deja infectate.
O sursa majora de transmitere a toxoplasmozei in randul femeilor insarcinate este de fapt consumarea carnii infectate crude sau negatite destul si consumarea de fructe sau legume nespalate, murdare de pamant in care se afla oochisti sporulati. Asadar, este suficient sa mancati in timpul sarcinii un mar nespalat sau sa nu fi spalat suficient de bine salata consumata la pranz.
Toxoplasmoza in timpul sarcinii
Acestea fiind spuse, trebuie sa stii ca exista si doua vesti bune:
1. O analiza rudimentara inainte de sarcina poate sa dezvaluie cu usurinta existenta acestui virus in organism, care poate fi tratat fara grija cu un mic tratament;
2. Daca in casa dumneavoastra exista deja o pisica, este foarte posibil ca tu sa fi facut deja boala si sa fi devenit imuna la ea, ceea ce te lipseste de griji!
In majoritatea cazurilor, toxoplasmoza nu cauzeaza nicio manifestare. Persoanele cu imunitate normala, usor scazuta sau femeile insarcinate pot avea insa, urmatoarele simptome:
  • Limfadenopatii – marirea de volum a ganglionilor limfatici, in special a celor din zona cervicala;
  • Usturime, durere in gat;
  • Febra;
  • Astenie;
  • Stare de slabiciune si dureri musculare.
Netratata, toxoplasmoza creste riscul pentru avort spontan sau nasterea prematura a unui fat neviabil.
In ceea ce priveste parul de pisica, acesta nu reprezinta un pericol de sanatate decat atunci cand in casa sunt persoane astmatice sau ce sufera de diverse tipuri de alergii. Pentru persoanele sanatoare, parul de pisica este absolut inofensiv. El poate crea doar neplaceri, nicidecum probleme de sanatate.
Toxoplasmoza in timpul sarcinii
In  concluzie, factorii de risc pentru dezvoltarea toxoplasmozei sunt:
  • Curatarea tavitei de nisip a pisicii;
  • Consumul de carne cruda sau foarte putin procesata termic;
  • Consumul de legume sau fructe nespalate;
  • Gradinaritul fara manusi;
  • Contactul direct cu solul;
  • Spalarea insuficienta sau rara a ustensilelor de bucatarie;
  • Igiena precara a mainilor;
  • Calatoriile in afara Europei, SUA sau Canada fara sa fi facut un vaccin in prealabil;
  • Consumul de apa curenta dintr-o sursa contaminata.

0 comentarii:

Post a Comment