Obstetrică şi Ginecologie

.

Thursday, September 11, 2014

Sindromul ovarelor polichistice

Ovarele polichistice sunt frecvente in randul femeilor, rata de aparitie inregistrandu-se la 20 dintre ele, din 100. De asemenea, a avea ovare polichistice nu inseamna neaparat ca femeia sufera si de sindrom (care apare la 6 sau 7 din 100 de femei care au ovare polichistice).
Acesta este caracterizat printr-un dezechilibru hormonal si anume, prezenta unui nivel ridicat de hormoni masculini androgeni si ovulatie rara sau absenta (anovulatie).
Ovarele produc hormonii de sex feminin (estrogenii si progesteronul), dar si hormon masculin (testosteronul). Daca se elimina mai mult testosteron decat cantitatea care face parte din circuitul normal fiziologic, apar anumite dezechilibre care pot cauza probleme de sanatate, precum cele care se regasesc in cazul femeilor care au SOP.
sindromul ovarelor polichisticeIn prezent, nu se cunoaste o cauza sigura pentru acest sindrom. SOP poate fi legat si de linia genetica, astfel ca persoanele care au cazuri de acest gen in familie, prezinta un risc destul de crescut.
Insulina joaca si ea un rol important in ceea ce priveste aceasta afectiune. Este un hormon eliberat de catre pancreas care regleaza nivelul de glucoza din sange. Organismul femeilor care sufera de aceasta boala este posibil sa nu raspunda la hormonul insulina, iar nivelul de glucoza este mult mai mare. Pentru a preveni cresterea nivelului de glucoza, corpul produce mai multa insulina. Nivelurile ridicate de insulina pot duce la cresterea rapida in greutate, cicluri menstruale neregulate, infertilitate, precum si niveluri mai ridicate de testosteron.

Care sunt simptomele?

Simptomele pot varia de la femeie la femeie. Unele femei pot avea simptomatologie redusa, altele pot avea chiar o paleta larga din aceste simptome. Mai mult decat atat, unele simptome pot aparea si disparea in timp, in cazul unor femei, ceea ce poate face diagnosticarea cu SOP destul de dificila. S-a constatat, spre exemplu, ca disparitia acestui sindrom a avut loc dupa nastere.
In unele cazuri, tulburarile menstruale semnaleaza afectiunea inca din adolescenta, iar in altele, sindromul este identificat mai tarziu in urma investigarii infertilitatii femeilor afectate de acesta. De asemenea, exista simptome ca: ciclu menstrual neregulat, rar, uneori dureros (dismenoree) sau chiar absenta menstruatiei lunare (amenoree).
Dismenoreea apare atat in cazul SOP, cat si in alte afectiuni si se manifesta prin prezenta unor dureri menstruale si premenstruale la nivelul abdomenului inferior, cu iradieri lombare, uneori greturi, varsaturi, cefalee.
Un alt simptom este dificultatea femeii de a ramane insarcina (fertilitate scazuta sau chiar infertilitate) sau hirsutismul (prezenta unei pilozitati excesive, dense in zonele in care aceasta este de regula minima sau absenta la femei.
De asemenea, parul poate cadea, pot avea loc cresteri rapide in greutate si dificultatea de a slabi. De asemenea, pielea devine mai grasa, apare acneea pe spate, umeri si decolteu. Toate acestea pot fi urmate de depresie si tulburari de comportament, ce poate afecta cuplul.

Cum este pus diagnosticul de SOP?

Un diagnostic de SOP este pus in momentul in care o femeie are mai mult de doua dintre simptomele mentionate mai sus sau in momentul in care din efectuarea analizelor de sange a reiesit prezenta unui nivel crescut peste normal al testosteronului. De asemenea, o ecografie ajuta la stabilirea diagnosticului de SOP.

Exista un tratament sigur?

In prezent, nu exista un tratament specific. Tratamentele indicate merg pe doua directii:
• gestionarea simptomelor existente (menstrele neregulate, acneea, hirsutismul s.a.);
• prevenirea sau minimalizarea complicatiilor pe termen lung care pot aparea in cazul femeilor cu SOP (infertilitate, diabet zaharat,complicatii cardiovasculare).
Pentru reglarea ciclului menstrual se recomanda contraceptive in functie de rezultaltele analizelor, care pot reduce si riscul de a dezvolta cancer endometrial. In cazul in care ovarele femeilor diagnosticate tind sa creasca in dimensiuni, se recomanda folosirea pe o perioada de timp a unui tratament doar cu progesteron.
In cazul in care celelalte tratamente nu au avut efect, se recomanda unul chirurgical laparoscopic. Tratamentul medicamentos, singur, nu s-a dovedit a fi mai eficace in comparatie cu adoptarea unui stil de viata sanatos (regim alimentar si exercitii fizice).
Doctor Dan Raica recomanda consult medical de specialitate pentru toate persoanele care prezinta mai multe simptome mentionate anterior. Prezenta ovarelor polichistice nu inseamna automat si prezenta SOP. Acest lucru trebuie confirmat de catre medic in urma mai multor investigatii.
Publicat: Dr. Dan Raica

0 comentarii:

Post a Comment