Obstetrică şi Ginecologie

.

Wednesday, December 10, 2014

Cauzele apariţiei cervicitei

Cervicita reprezintă inflamaţia colului uterin care afectează într-o proporţie mare populaţia feminină. Etiologia acesteia nu este nicidecum singulară, însă este una din principalele afecţiuni cauzate de infecţiile transmisibile pe cale sexuală.
 
Ce este cervicita
 
Cervicita este o inflamaţie a colului uterin (partea inferioară a colului uterin) produsă de intruziunea unor microorganisme, paraziţi sau infecţii bacteriene, care de obicei sunt în strânsă legătură cu anumite boli cu transmitere sexuală, cum sunt: gonoreea, chlamydia, herpesul genital. Aceasta se manifestă prin scurgeri vaginale anormale, dureri în timpul contactelor sexuale, mâncărimi la nivelul vaginului, sângerări vaginale între menstruaţii, şi altele.
Factorii de risc ai cervicitei
Cervicita nu apare spontan în lipsa unor condiţii care să favorizeze apariţia acesteia. Factorii de risc sunt multiplii şi de origini diverse. Cervicita este corelată aproape întotdeauna cu infecţiile cu transmitere sexuală, îndeosebi când:
·         Debutul vieţii sexuale se petrece la o vârstă prematură;
·         Comportamentele sexuale au un grad de risc crescut: contacte sexuale ocazionale, neprotejate şi cu parteneri multipli;
·         Există antecedente legate de bolile cu transmitere sexuală. Cauzele cervicitei sunt de cele mai multe ori infecţiile bacteriologice sau virale.
Pe lângă acestea, cervicita poate fi favorizată şi de alte obişnuinţe sau infecţii:
·         Infecţii la nivelul organelor genitale, în special ale vaginului şi cervixului (colul uterin);
·         Traumatisme obstetricale dobândite în urma intervenţiilor chirurgicale ginecologice (ex: avort, histerectomia, histerectopia etc.) sau în urma naşterii pe cale vaginală care poate produce leziuni ale uterului;
·         Utilizarea dispozitivelor intrauterine sau a tampoanelor interne poate crea condiţiile propice pentru apariţia cervicitei;
·         Traumatisme sexuale secundare dobândite în urma contactelor sexuale;
·         Ectopiile congenitale (dobândite dinainte de naştere) care constau în plasarea epiteliului glandular în exteriorul colului uterin. Acestea expun colul uterin riscului de apariţie a cervicitei.
 
 
  
Cauzele cervicitei
 
Cauzele cervicitei sunt de cele mai multe ori infecţiile bacteriene transmisibile pe cale sexuală, atunci când nu se folosesc contraceptive de barieră (prezervativul este singura metodă contraceptivă care oferă şi protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, însă nu în totalitate. Abstinenţa este singura metodă de protecţie garantată împotriva acestora). Cervixul (colul uterin) are rolul de a proteja vaginul de intruziunea bacteriilor, viruşilor sau paraziţilor. Însă unele bacterii au capacitatea de a-l vulnerabiliza şi astfel pot provoca infecţii ale celulelor glandulare de la nivelul cervixului, infecţii traduse prin cervicită.
Cauzele cervicitei sunt, aşa cum am mai spus, legate de infecţiile comune transmisibile pe cale sexuală. Acestea sunt: gonoreea, chlamydia, herpesul genital, condilomatoza, microplasmele şi trichomonas. Pe lângă cervicită, acestea pot determina şi apariţia vaginitelor şi a altor tipuri de infecţii vaginale.
De asemenea, alte potenţiale cauze ale cervicitei pot fi diferite reacţii alergice care dau tonul unor procese de supraînmulţire a bacteriilor de la nivelul organelor genitale interne, iar ca urmare, colul uterin se poate inflama, determinând astfel apariţia cervicitei şi extinderea inflamaţiei la organele învecinate. Acestea sunt adesea provocate de utilizarea unor produse contraceptive, cum ar fi spermicidele, latexul, dispozitivele intrauterine învelite în cupru etc.

0 comentarii:

Post a Comment