Obstetrică şi Ginecologie

.

Thursday, September 18, 2014

HPV – cea mai frecventa cauza de infectie cu transmitere sexuala din lume


hpv 2 dr dan raicaVirusul papiloma uman (HPV) nu este un virus nou si, cu toate acestea, exista foarte putini oameni care stiu de existenta sa. Si asta pentru ca majoritatea persoanelor nu prezinta niciun semn al infectiei.
HPV este o boala cu transmitere sexuala (BTS), prin contact genital (sex vaginal si anal) si, de asemenea, prin contact tegumentar. Studiile arata ca cel putin 50% dintre persoanele active sexual dobandesc infectia genitala HPV, la un moment dat in viata.
De asemenea, acest virus poate sa dispara spontan prin actiunea imunitatii organismului, fara a cauza probleme de sanatate.
HPV reprezinta un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive. Peste 30 dintre acestea se transmit pe cale sexuala si sunt clasificate in tipuri cu “risc scazut” si “risc crescut”. Ele pot infecta regiunea genitala la barbati si femei: penisul, vulva, anusul, vaginul, colul uterin sau rectul.
Majoritatea oamenilor infectati cu HPV nu prezinta simptome, prin urmare nu stiu ca sunt infectati. Persoanele infectate elimina spontan infectia in aproximativ 6 luni, iar multe femei dezvolta imunitate. Cel putin 50% din barbatii si femeile sexual activi dobandesc infectia HPV genitala la un moment dat in viata. La varsta de 50 ani, cel putin 80 % din femei prezinta o astfel de infectie genitala.
Totodata, unele tipuri de HPV cauzeaza condiloame tegumentare comune (veruci), localizate la nivelul mainilor si talpilor picioarelor. Aceste tipuri de HPV nu produc condiloame genitale (vegetatii).
Tipurile HPV cu “risc crescut”, pot cauza anormalii ale testului Papanicolau. Ele pot de asemenea conduce la displazie cervicala si cancer al colului uterin, vulvei, vaginului, anusului sau penisului. Cele mai frecvente tipuri de HPV sunt 16 si 18, ce cauzeaza aproximativ 70 % din cancerele de col uterin.
Tipurile HPV cu “ risc scazut” pot cauza anormalii usoare ale testului Papanicolau sau condiloame genitale (vegetatii). Tipurile HPV 6 si 11 cauzeaza aproximativ 90% din condiloamele genitale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a concluzionat urmatoarele:
  • anumite tulpini ale HPV produc cancer de col uterin (cancer cervical);
  • tulpinile HPV prezente cel mai frecvent in leziunile precanceroase ale colului uterin si in cancerul de col uterin sunt tipurile 16 si 18;
  • alte tulpini HPV cu potential malign (canceros) crescut sunt tipurile 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 si 68.
Doctor Dan Raica va recomanda sa va programati la un medic de specialitate in cazul in care va confruntati cu o astfel de problema delicata.

 Publicat de Dr. Dan Raica

0 comentarii:

Post a Comment