Obstetrică şi Ginecologie

.

Friday, August 1, 2014

BOLILE CU TRANSMITERE SEXUALĂ


Generalități:Bolile cu transmitere sexuală  ( BTS, boli venerice) sunt printre cele mai intalnite infectii. Se mai numesc și infecții deoarece boala poate fi determinată de și de organisme care sunt transferate de la un partener la celălalt în timpul contactului sexual. Potrivit statisticilor OMS, în anul 2013, la nivel mondial, erau înregistrate 340 de cazuri, în timp ce România se afla printre primele 10 locuri în Europa, înregistrând un milion de cazuri de BTS.
BTS pot fi transmise prin orice fel de activitate care implică organele genitale, anusul, cavitatea bucală, chiar și prin sânge, în timpul actului sexual. Unele boli, ca și hepatita (A, C, E) nu sunt considerate boli cu transmitere sexuală, dar uneori ele se pot transmite prin contact sexual.
BTS afectează ambele sexe, indiferent de vârstă sau mediul de proveniență, chiar și copiii. De aceea cele mai multe țări cer alertarea serviciilor de Protectie a Copilului, în cazul diagnosticării copiilor cu astfel de afecțuini.
În ultimii ani, s-a înregistrat o incidență crescută a  BTS. Acest lucru se explică prin începerea activității sexuale la vârste tinere, creșterea numărului de parteneri sexuali și neutilizarea metodelor de protectie. În ceea ce priveste adulții, motivul principal pentru care aceștia contactează boli cu transmitere sexuală este lipsa măsurilor de protecție.
Consecințele BTS, pe termen lung, sunt mai grave la femei decât la bărbați, întrucât acestea pot duce la infecții uterine, care ascensionează spre trompele uterine, ajungând chiar la nivelul ovarelor. Afecțiunile organelor genitale interne sunt reunite sub denumirea de bolă inflamatorie pelvină. Aceasta poate afecta fertilitatea și crește posibilitatea apariției sarcinii extrauterine.
Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV), de asemenea transmisă pe cale sexuală, este periculoasă deoarece leziunile provocate de aceasta, pot duce la apariția cancerului de col uterin.
Multe dintre infecțiile transmise pe cale sexuală, pot fi transferate de la mama la fat în timpul nașterii.
Pentru că metoda de transmitere este aceeasi la toate BTS, există posibilitatea contactării a mai mult de o boală cu ocazia unui singur contact sexual. Astfel un număr mare de persoane prezintă concomitent infecție cu Chlamydia și N.Gonorrheae.

Cauze
Bolile venerice sunt determinate de bacterii, virusuri, microrganisme si alte organisme, putând fi transmise prin orice tip de activitate sexuală. Mai jos este prezentată impărțirea BTS după agentul determinant.

BTS cauzate de bacterii
•    Șancroidul (Haemophilus ducreyi)
•    Gonorrhea (Neisseria gonorrhea)
•    Granulomul inghinal (Calymmatobacterium granulomatis)
•    Limfogranulomatoza veneriană (Chlamydia trachomatis)
•    Sifilisul (Treponema pallidum)

BTS cauzate de virusuri

•    Herpesul genital (herpes simplex virus)
•    Condilomatoza genitală (human papillomavirus virus [HPV])
•    Hepatita B și D, iar uneori hepatitele, A*,C*,E* (virusurile hepatice A-E)
•    HIV/SIDA (virusul imunodeficienței umane [virusul HIV])
•    Molluscum contagiosum* (poxvirus)

BTS cauzate de protozoare
 
•    Trichomoniaza (Trichomonas vaginalis)

BTS cauzate de fungi (acestea au metode diferite de transmitere, dar se pot contacta și in urma contactului sexual)

•    Micoza inghinala (Tinea cruris)*
•    Micoza vulvo-vaginală* (Candida albicans)

BTS cauzate de paraziți

•    Pediculoza pubiană (Pediculosis pubis- păduchii)
•    Scabia*  (Sarcoptes scabiei)

 Semne și simptome 

Bolile cu transmitere sexuală pot avea o simptomatologie bogată (dacă aceasta se manifestă) și numerose complicații, printre care și decesul. În cele ce urmează vor fi prezentate simptomele BTS în funcție de agentul infecțios.

BTS cauzate de bacterii
Șancroidul  este întâlnit în țările în curs de dezvoltare, iar diagnosticul se stabilește mai frecvent la bărbați. Acesta se manifestă prin prezența unei ulcerații dureroase la nivelul penisului (cel mai adesea)  acoperită cu zone purulente, care dau durere la urinare și la contactul sexual. Leziunile se pot confunda cu cele produse de sifilis sau de herpes. Această afecțiune se tratează cu antibiotice.
Chlamydia este cea care determină cele mai multe boli cu transmitere sexuală. În majoritatea cazurilor (50-80%) simptomatologia nu este prezentă. Când există manifestări, acestea sunt reprezentate de o scurgere vaginală sau uretrală anormală, senzație de arsură sau usturimi la urinare. Se recomandă administrarea tratamenului antibiotic, în cel mai scut timp, deoarece complicațiile acestei boili sunt cel mai frecvent reprezentate de afectarea fertilității.
Gonoreea (blenoragia) este determintă de N. Gonorrheae și afectează ambele sexe. În cazul femeilor, aceasta se manifestă prin scurgeri abundente, gălbui și disconfort vaginal (mancărimi, arsuri) și chiar disconfort la contactul sexual. Când afectează bărbații aceasta determină apariția unei scurgeri matinale galben verzui la nivelul uretrei, însoțită de usturimi la urinare. Gonoreea este o afecțiune care se tratează cu antibioterapie și care netratata duce la afectarea fertilității.
Granulomul venerian cauzat de Klebiella granulomatis este rar întâlnit în țările dezvoltate. Afectând ambele sexe, inițial se prezintă sub forma unor noduli (la nivelul labiilor, penisului sau perineului), care pe  masură ce cresc în volum, confluează dând naștere unei ulcerații nedureroase. Aceasta, pe masură ce progresează, multilează țesutul afectat. Boala progresează până la administrarea tratamentului, care și în acest caz este antibiotic.
Limfogranulomul venerian determinat de infectia cu Chlamydia trachomatis, se manifestă prin apariția unei leziuni ulcerative nedureroase,  care se poate vindeca  spontan, chiar și în lipsa tratamentului, fara a lăsa cicatrici. Când apare la nivel anal, pot sa determine fistule. Cea mai frecventă complicație este reprezentată de apariția sindromului inghinal: inflamarea dureroasă a ganglionilor de la acest nivel.
Sifilisul este o boală cauzată de Treponema Pallidum, tratamentul este de asemenea antibiotic, iar în lipsa acestuia boala evoluează în trei stadii. Stadiul I (sifilisul primar sau șancrul) se caracterizează prin aparitia unei zone ulcerative mici și dure la nivelul zonei de contact (cel mai frecvent organele genitale feminine sau masculine), care poartă numele de șancru. Această leziune este nedureroasă și se vindecă spontan, chiar și în lipsa tratamentului. Stadiul II (sifilisul secundar) se manifestă la aproximativ 4-10 săptămâni de la infecția primară prin apariția unor pete de culoare roșie sau maronie, aspre, care sunt localizate cel mai adesea la mivelul tăplilor și palmelor. Această erupție este însoțită de febră, dureri articulare, dureri musculare, scădere în greutate, căderea părului. La fel ca și în sifilisul primar, aceste simptome pot să dispară cu tratament sau în lipsa acestuia. Sifilisul terțiar (latent) apare în lipsa tratamentului și se manifestă la 1-15 ani după remisia simptomelor sifilisului secundar. Uneori poate sa ramână în organism sub formă latentă, până la 20 de ani. Manifestările bolii sunt reprezentate de apariția gome (gome sifilitice), care au aspectul unor noduli netezi, de diferite dimensiuni, fără ulcerații. Sifilisul terțiar afectează, cel mai frecvent,  sistemul nervos și cardiovascular. Afectarea sistemului nervos, prin dezvoltarea gomelor, duce la tulburări de coordonare a membrelor, ochilor, modificarea reacției pupilelor. Din punct de vedere cardiovascular, cea mai temută complicație a sifilisului este apariția anevrismelor aortice.
BTS cauzate de virusuri 
Herpesul genital este cauzat de virusurile Herpes simplex 1 si mai frecvent de Herpes simplex 2, care se transmit prin contact sexual, chiar și în lipsa manifestărilor. Se caracterizează prin apariția unor vezicule în zona organelor genitale sau zona perianală, care conțin un lichid clar și care se sparg, acoperindu-se ulterior de o crustă și fiind foarte dureroase. Primul episod de manifestare a bolii durează mai mult. Infecția virală nu se vindecă, aceasta rămane în organism ducând la apariția recurențelor care cu tratament antiviral au o perioadă mai scurtă de vindecare. 
Condiloamele genitale (vegetațiile veneriene, negii genitali) apar ca și mici umflături de culoare roz, moi, nedureroase. Acestea pot fi situate la nivelul mucoasei genitale (vulva, vagin, col uterin), la nivelul tegumentului (labii, penis, scrot, sau perianal) dar și la nivelul muncoasei bucale (în urma contctului sexual oral cu o persoană infectată). Leziunile sunt izolate de cele mai multe ori, dar pot sa conflueze, luând aspect conopidiform
Aceste leziuni sunt produse de Virusul papiloma uman (HPV) și apar la cateva săptămâni după contactul sexual. Persoanele infectate nu prezintă simptomatologie mereu, dar pot sa tansmită infectia partenerilor. După contactul sexual tulpinile de HPV care afecteaza mucoasa genitală (colul uterin) pot să ducă la aparitia unor modificari celulare, care netratate la timp degenerează transformându-se în cancer.
BTS cauzate de protozoare
Trichomoniaza, dată de Trichomonas vaginalis, la barbați se manifestă prin usturimi la urinare și la ejaculare, dureri in interiorul penisului și prezența unei secreții uretrale anormale. Femeile prezintă scurgeri vaginale urât mirositoare, de culoare gri-verzui, aerate, intoțite de mancarimi si uneori de durere la contactul sexual.

BTS cauzate de fungi
Dermatofitoza este o infecție fungică localizată la nivelul pielii și nu este mereu transmisă pe cale sexuală. Ea se transmite prin contact direct cu persoana infectată. Când apare la nivel inghinal, afectează mai frecvent plicile inghinale și se manifestă ca și plăci scuamoae, rotunde cu marginile ușor ridicate, iar la suprafață pot prezenta vezicule sau pustule.
Candidoza este data de Candida albicans, o specie de fungi, care afectează numai mucoasele, deci aceasta va fi localizată cu precădere la nivelul vaginului. De cele mai multe ori Candida este prezentă la nivelul vaginului , fiind asimptomatică. În urma modificării florei vaginale apar simptome ca și: scurgeri vaginale cu aspect brânzos, senzație de arsură sau mâncărime, durere la contactul sexual. La barbați infecția se manifestă prin  aparitia unei secreții albe cremoase în sanțul situat între gland și prepuț, mâncărimi și scurgere uretrală frecventă. Infecția poate să apară prin contact cu obiectele infectate (băi, toalete, obiecte de igienă, etc.). Când apare în urma unui contact sexual cu o persoană infectată, candidoza este considerată a fi BTS.

BTS cauzate de paraziți
Pediculoza este cauzată de mici insecte care trăiesc la nivelul pielii (păduchi), hrănindu-se cu sânge. Poate fi localizată la nivelul capului, corpului și la nivel pubian. Pediculoza pubiană este foarte contagioasă și se transmite de obicei la primul contact sexual. Ouăle insectelor pot supraviețui mai mult timp pe obiectele de lenjerie, ducând la răspandirea infecției și întreținerea ei. Pediculoza determină mancărimi în zona genitală, dar și în jurul anusului și a zonelor acoperite de păr. Înțepăturile insectelor duc la apariția unor leziuni mici, plate de culoare gri-albăstruie (asemănatoare ,,vânătăilor”) care persistă timp îndelungat după terminarea tratamentului.
Scabia (pop.- râia) este o infecție foarte contagioasă ce se transmite prin contact intim (contact sexual, dormitul în același pat, utilizarea acelorași obiecte de lenjerie). Manifestările sunt reprezentate în principal de mâncărimi mai accentuate noaptea sau după baie. Alături de mâncărimi, la nivelul pielii se observă urme roșii, mici și curbe, produse de paraziții care ,,sapă” tuneluri în straturile superficiale ale dermului, în capătul cărora se poate evidenția parazitul sub forma unui punct negru.


Prevenție și tratament
Deoarece există BTS fără manifestări clinice, este recomandată efectuarea periodică a vizitelor medicale.  Dacă există suspiciunea prezenței unei boli venerice, este foarte importantă prezentarea la medic, de la primele simptome în vederea unui diagnostic corect și inițierea unui tratament eficient.
 Tratamentul indicat de medic este unul țintit, în funcție de cauza bolii (antibiotice, antivirale, antifungice, antiparazitare). Acesta ar trebui urmat conform indicațiilor (doză, durată).  De cele mai multe ori, după terminarea tratamentului este necesară vizita medicală de control, care poate presupune repetarea unor teste pentru confirmarea stării de sănătate. Pe perioada tratamentului, până la confirmarea vindecării, se recomandă evitarea contactului sexual pentru a nu transmite sau menține starea de boala. Lăsate netratate  BTS pot avea un prognostic nefavorabil afectând fertilitatea sau ducând la deces.
Debutul timpuriu al activității sexuale crește riscul dobândirii mai multor tipuri de infecții, (dar și al dezvoltării mai multor complicații la vârsta adultă) deoarece, mai ales in cazul femeilor, barierele imunologice nu sunt eficiente pentru a asigura protecția împotriva BTS. De aceea pentru prevenirea bolilor venerice, este recomandat ca începerea activității sexuale să se facă la vârsta adultă.
Un alt aspect care favorizează contactarea BTS este numărul de parteneri. Persoanele care au un număr mare de parteneri pe o durată scurtă de timp, au risc crescut de a dezvolta boli venerice, spre deosebire de persoanele care au un partener sexual stabil.
Metodele de protecție joacă un rol important în ceea ce privește prevenirea BTS, iar cea mai eficientă (90%) este utilizarea prezervativului.

1 comment:

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    ReplyDelete