Obstetrică şi Ginecologie

.

Monday, July 21, 2014

IGIENA GENITALĂ

IGIENA GENITALĂ

Este un aspect important în viața fiecărei femei, în special după începerea activității sexuale. O igienă deficitară poate duce la infecții vaginale și ale sferei genitale, iar în timp, la probleme legate de fertilitate.
Este important de precizat că igiena genitală se menține fară un efort deosebit,  datorită florei vaginale. Aceasta este alcatuită din mai multe tipuri de bacterii care la femeia sănătoasă se află șntr-un anumit echilibru si care asigură un  pH acid. Secrețiile vaginale normale, cu o consistență mucoasă, conțin numerosi factori antiinfecțioși, aceasta fiind o altă metodă de păstrare a igienei genitale. Astfel, datorita mecanismelor naturale de protectie împotriva infecțiilor, la femeile fără simptomatologie este recomandată o atitudine conservatore.
Este bine ca igiena vulvară  să se efetueze cu săpunuri special concepute în acest sens și nu mai mult de o data pe zi. Distanța mică dintre vulvă și anus, favorizează apariția infecțiilor cu floră bacteriană intestinală. De aceea se indică evitarea lenjeriei tanga și a celei fabricată din material sintetic. Nu este recomandată utilizarea produselor parfumate (deodorante sau absorbante zilnice). Pe perioada menstruației este indicată utilizarea absorbantelor și schimbarea lor cu regularitate, pentru menținerea uscată a zonei intime. Tampoanele ar trebui utilizate cât mai rar, deoarece prin retenția sângelui favorizează dezvoltarea bacteriană.
Există și cazuri, cănd pentru menținerea stării de sănătate, este necesară intervenția prin diferite metode. Cea mai utilizată metoda este dușul vaginal. Aceasta se realizează cu irigatorul (un dispozitiv conceput în acest scop), cu ajutorul căruia sunt introduse substanțele dezinfectante în vagin.  Dușurile vaginale sunt utilizate atât pentru menținerea stării de sănătate, cât și în vederea tratamentului  unor infecții  (la recomandarea medicului ginecolog).  Efectuate  frecvent, acestea  pot constitui  o cauză a dezechilibrului florei bacteriene de la acest nivel. De aceea în cazul femeilor sănătoase, având un partener sexual stabil, este recomandat ca spalaturile vaginale să se efectueze cât mai rar, deoarece duc la modificarea pH-ului, scăderea numărului de lactobacili și în final, la apariția secrețiilor urât mirositoare.  Mai mult, studiile recente descurajază această practică, întrucât poate favoriza ascensiunea bacteriilor din vagin la nivelul uterului, ceea ce duce la apariția bolii inflamatorii pelvine, afectând fertilitatea.
Infecțiile vaginale sunt  mai frecvente la femeile cu o viața sexuală activă. Utilizarea barierelor mecanice, în timpul actului sexual face parte din măsurile de păstrare a igienei intime. Prezervativul, pe lânga rolul său contraceptiv, împiedică transmiterea anumitor boli ca și HIV, herpesul genital,  infecții bacteriene (cu N. gonorrhoeae, C. Trachomatis), infecții parazitare (Trichomonas vaginalis). În cazul utilizării lubrifiantelor, este recomandat ca acestea sa fie hidrolosubile (pe baza de apa), întrucît cele liposolubile (pe baza de ulei) interactionează cu latexul din care este confecționat prezervativul, ducând la ruperea acestuia.
După cum s-a menționat, infecțiile vaginale mai pot fi determinate și de flora intestinală. De aceea  în cazul practicării sexului anal,  este recomandată schimbarea prezervativului sau efectuarea unei toalete locale a partenerului, înainte de penetrarea vaginală.
În cazul eșecului metodelor de prevenție și a apariției infectiilor vaginale (disconfort și scurgeri urât mirositoare) este importantă tratarea lor cât mai rapidă, pentru a evita cronicizarea acestora. Există situații când aceste infecții nu se manifestă prin simptome supărătoare, iar diagnosticul lor se face  de către medicul ginecolog, de unde și importanța controlului periodic.
Pentru asigurarea și menținerea igienei intime este necesară efectuarea consultului anual, pentru femeile cu viața sexuală activă și în decursul a cel mult trei ani de la debutul acesteia. În cadrul acestui consult se poate confirma sau infirma starea de sanatate, cu indicarea unui tratament adecvat, dacă este cazul.  

1 comment:

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    ReplyDelete