Obstetrică şi Ginecologie

.

Wednesday, August 20, 2014

7 intrebări pe care trebuie să le adresați medicului ginecolog



Informații importante de la medicii ginecologi
La urmatorul control ginecologic, asigurați-vă ca adresați toate intrebările importante la care ați dori un răspuns. Informațiile primite vă pot ajuta sa preveniți imbolnăvirile si sa stiți cum să procedați, odată ce ele se instalează
.
1. Cât de sigur este steriletul pentru mine?
Steriletul, un dispozitiv special in formă de T menit sa prevină instalarea sarcinilor nedorite, a căstigat o popularitate crescută in ultimii ani, de cand modele tot mai noi și performante au fost concepute. O statistică din SUA arată ca numărul femeilor care utilizeaza steriletul a crescut de la 2,4% in anul 2002, pâna la 8,5% in anul 2009.
Inainte sa alegeți această metoda contraceptivă, este foarte important să intrebați medicul ginecolog nu doar care sunt avantajele si dezavantajele sale, ci și măsura in care o puteți folosi in sigurantă (in funcție de vârsta, număr de nasteri, stare de sănătate etc.).
Totodată, ar fi recomandat să vă manifestați curiozitatea cu privire la experientă medicului care va asista in inserția steriletelor (statistic, aceasta este suficientă dacă medicul efectuează operatiunea de cel putin doua ori pe saptamană). Un risc major al purtării steriletului il constituie perforarea peretului uterin, ce se poate petrece din pricina montării sale incorecte. In plus, cu căt specialistul este mai experimentat, cu atât mai putină durere veți simți in timpul procedurii.

2. Cum pot sa mă pregătesc corect pentru o sarcină?
Cele mai multe femei așteaptă momentul concepției pentru a discuta cu medicul ginecolog despre toate măsurile care asigura o sarcină lipsită de pericole. Specialiștii recomandă, in schimb, să inițiați această discuție cu cel putin trei luni inainte să incercați obținerea sarcinii, pentru o experiență mai fericită și mai sigură.
In tot acest răgaz important, medicul poate studia cu atenție istoricul medical personal, fisa vaccinurilor, carentele de vitamine si minerale, factorii de risc personali, posibilele afecțiuni ginecologice care să fie tratate inainte de concepție etc.

3. Această metoda contraceptivă mi se potriveste in acest moment?
Multe paciente se plâng de faptul că medicul ginecolog nu le-a avertizat asupra riscurilor diverse ale metodelor contraceptive folosite, despre care afla ulterior pe internet sau in mass media. Un factor important in creșterea șanselor de dezvoltare a complicatiilor este constituit de oscilațiile in greutate, iar multi medici de orice specializare ezită sa aducă in discuție problemele ponderale ale pacienților, fără un alt motiv determinant.
Așadar, dacă utilizați aceeasi metodă contraceptiva de mulți ani incoace, intrebați din proprie inițiativă medicul ginecolog dacă factorii de risc personali nu s-au schimbat pe fondul inaintării in vârsta, creșterii in greutate sau dobândirii anumitor probleme de sănătate noi.

4. Cum pot să mă asigur că nu am contactat o boala cu transmitere sexuală?
Deși medicul poate observa modificari patologice in urma efectuării țestului Papanicolau sau in timpul unui examen pelvian, numeroase boli cu transmitere sexuală necesită efectuarea de teste speciale care să le diagnosticheze corect. De pildă, gonoreea si chlamydia pot sa nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, a virusului genital, sifilisului sau a hepatitei necesita efectuarea unui test de sânge.
Intrebați medicul cum puteți investiga complet starea de sănătate ginecologică, mai ales dacă v-ati expus riscului contactării unei boli cu transmitere sexuală.

5. Imi puteti scrie o reteța pentru tratarea candidozei, preventiv?
Un procent semnificativ de femei sufera in mod frecvent de candidoză, fie din pricina tratamentelor cu antibiotice, fie pe fond de stres sau in urma unei escapade romantice furtunoase. La primele semne ale tulburării, este important sa vizitati medicul cat mai curând, insă dacă vă aflati in concediu departe de casa, ar fi util să aveți deja la indemana rețeta eliberată de medicul ginecolog cu tratamentul personalizat pe care il urmați de obicei.
Desigur, dacă simptomele nu seamănă cu cele cu care v-ați obișnuit, rețeta de rezervă nu mai este suficientă, iar vizita la cabinetul ginecologic devine obligatorie.

6. De ce și-a schimbat aspectul pielea din regiunea mea genitală?
Constatarea schimbărilor din regiunea genitală este extrem de importanta, insă este necesar să impărtășiți aceste informații si cu medicul ginecolog, mai ales dacă este vorba despre transformări in culoarea sau textura țesutului cutanat din zona intimă. Acestea pot fi un semn al unei afecțiuni benigne a pielii vulvare, numită lichen scleros (dermatoză inflamatorie cronică).
Lăsată netratată, boala poate cauza subțierea pielii de la acest nivel, ceea ce conduce la apariția durerilor in timpul contactului sexual sau chiar rănirea țesutului cutanat prin frictiunea sexuală. Totodata, in timp se instaleaza mâncărimile puternice. Depistarea timpurie este foarte importantă pentru reușita tratamentului.

7. De ce scap uneori urină involuntar?
Incontinența urinară afectează un număr important de femei, de toate vârstele, insă problema apare mai frecvent in perimenopauză și după instalarea menopauzei.
Această afecțiune poate fi deosebit de stânjenitoare, afectează viața socială, iar simptomele sale sunt ținute in secret de numeroase femei, deși există soluții terapeutice extrem de eficiente. Incontinenta urinara poate fi tratată prin schimbări in modul de viață (pierderea in greutate), antrenarea vezicii urinare, tratament medicamentos, implantarea de dispozitive speciale sau prin interventie chirurgicală.

Generalități
Oricăt de stânjenitoare ar fi unele curiozități personale, este extrem de important sa adresați cateva intrebări-cheie medicului ginecolog in timpul controlului periodic de rutină.
Dezinformarea este cel mai mare dușman al sănătății reproductive, dar și o cauză frecventă a apariției sau agravării bolilor diverse.
Fiecare intălnire cu un specialist trebuie sa fie un prilej in care sa dobânditi control deplin asupra propriei stări de sănătate.

 

1 comment:

  1. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    ReplyDelete