Obstetrică şi Ginecologie

.

Friday, November 7, 2014

Scurgerile vaginale şi cauzele secreţiilor vaginale anormale

Scurgerile vaginale sunt de cele mai multe ori parte din procesele fiziologice normale, însă o serie de factori şi afecţiuni prezente în organism pot determina modificări ale consistenţei şi aspectului acestora, iar în aceste cazuri este necesară intervenţia medicului.
 
Scurgeri vaginale normale versus scurgeri vaginale anormale
 
Scurgerea vaginală normală se numeşte leucoree şi are o consistenţă lăptoasă şi o culoare alb-tulbure, iar caracteristicile acesteia se modifică uşor în funcţie de factorii fiziologici. Aceasta are rolul de a curăţa vaginul şi de a-i menţine PH-ul la cotele normale. În afară de fazele ciclului menstrual, cand scurgerea vaginală îşi modifică aspectul şi fluxul în funcţie de acestea (în perioada de ovulaţie cantitatea secreţiilor vaginale produse sunt mult mai mari decât în altă perioadă deoarece vaginul îşi modifică nivelul de aciditate), mai există câţiva factori care pot influenţa modificările secreţiilor vaginale, cum ar fi: sarcina şi alăptarea, tratamentele hormonale, stresul, excitaţia sexuală, dieta alimentară, produsele destinate igienei intime, diabetul şi diferite produse medicamentoase. 
Secreţia vaginală anormală este de obicei mai lichefiată decât leucoreea sau are o consistenţă mai vâscoasă, chiar grunjoasă. Modificările se petrec şi la nivelul culorii secreţiei care poate fi gri-albicioasă sau alb-verzuie. Dacă scurgerea vaginală îndeplineşte aceste caracteristici, înseamnă că la mijloc se află o infecţie sau o cauză patologică.
Scurgerea vaginală anormală este însoţită şi de alte simptome specifice afecţiunii care generează modificările secreţiei, cum ar fi: pruritul (senzaţii de mâncărime), senzaţii de usturime la urinare, sângerări vaginale între menstruaţii.
 
Cauzele scurgerilor vaginale anormale
 
Cauzele scurgerilor vaginale anormale pot fi simple dereglări hormonale sau ale ciclului menstrual, diferite boli neinfecţioase, boli infecţioase cu transmitere sexuală:
·         Polipi cervicali
·         Dermatita vulvară
·         Cancerul vaginal apare ca urmare a înmulţirii celulelor anormale din mucoasa vaginului. Este o formă de cancer extrem de rară şi apare cu precădere la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Unul din simptomele acestuia este prezenţa unei secreţii vaginale cu aspect anormal şi produsă în cantităţi extrem de mari, însoţite de sângerări vaginale persistente între menstruaţii. Cancerul de col uterin este cauzat de cele mai multe oride virusul papilomei umane (HPV)
·         Cancer ovarian
·         Vaginita este o frecventă cauză a scurgerilor vaginale anormale, tradusă prin iritaţii sau inflimaţii ale vaginului. Există mai multe tipuri de vaginită, în funcţie de agentul cauzal: bacteriană, fungică, cu protozoare, atrofică;
·         Cervicita este inflamaţia colului uterin . De cele mai multe ori este cauzată de infectarea cu BTS (boli cu transmitere sexuală), precum gonoreea sau chlamydia. În tabloul simptomatic al acesteia intră scurgerile vaginale gri-gălbui, însoţite de dureri în timpul contactelor sexuale, sângerări vaginale etc.
·         Vaginoza bacteriană apare ca urmare a modficării florei bacteriene vaginale, prin scăderea numărului de lactobacili şi prin creşterea numărului de bacterii anaerobe şi gardnerela vaginalis. Cauzele vaginozei sunt: modificări hormonale, contactele sexuale neprotejate, diferite produse destinate igienei intime. Prezenţa unei infecţii cu transmitere sexuală în organism, atrage după sine apariţia vaginozei bacteriene;
·         Candidoza este o infecţie a mucoaselor de la nivelul organelor genitale provocată de o ciupercă numită Candida albicans (care de obicei se instalează în cantităţi mici în interiorul tubului digestiv şi în tractul genital). Prezenţa ciupercii în doze mai mari perturbă echilibrul bacterian de la nivelul organelor genitale, generând astfel infecţia. Condiţiile care favorizează infecţia sunt: contacte sexuale neprotejate, diabetul zaharat, nivelul crescut de estrogen, sistemul imunitar slăbit, consumul excesiv de alimente cu carbohidraţi. Simptomatologia candidozei include şi secreţiile vaginale anormale;
·         Trichomonaza este o boală cu transmitere sexuală produsă de un parazit numit trichomonas vaginalis, care, conform denumirii acestuia, are o predilecţie pentru zona vaginului şi infectează tractul urinar;
·         Gonoreea este o boală contagioasă produsă de gonococ care se transmite cu precădere pe cale sexuală şi care acţionează prin inflamarea căilor genito-urinare. Scurgerile vaginale specifice gonoreei pot fi lesne confundate cu secreţiile vaginale normale (leucoreea);
·         Negii genitali reprezintă o manifestare a infecţiei cu HPV (virusul papilomei umane) având aspectul unor leziuni cărnoase sub formă de ciorchine sau excrescenţe liniare. Apar în zona organelor genitale;
·         Menopauza implică modificări hormonale (scăderea nivelului de estrogeni) care, natural, determină apariţia unor scurgeri vaginale cu aspect anormal.
·         Oscilaţiile radicale ale nivelului de estrogen nu au efect doar asupra calităţii scurgerilor vaginale, ci pot determina şi apariţia diverselor afecţiuni sau inflamaţii, cum ar fi fibromul uterin care este direct dependent de nivelul estrogenului din organism.

0 comentarii:

Post a Comment