Obstetrică şi Ginecologie

.

Thursday, November 6, 2014

Bolile cu transmitere sexuală au efecte grave asupra bebeluşilor (I)

Boala cu transmitere sexuală este o afecţiune dobândită, microbii transmiţându-se prin contactul direct al lichidelor corpului sănătos cu o zonă infectată sau prin fluide infectate - secreţii vaginale, spermă, sânge, de la o persoană bolnavă. Orice boala cu transmitere sexuală poate avea efect asupra sarcinii, de aceea femeile care doresc să rămână însărcinate trebuie să-şi facă analizele, iar în cazul descoperirii unei boli, aceasta trebuie tratată. Consecinţe severe au însă bolile cu transmitere sexuală dobandite în timpul sarcinii care pot avea efecte grave şi asupra gravidei, dar mai ales asupra fătului.
Riscurile boililor cu transmitere sexuală
 
Boala cu transmitere sexuală poate avea efecte grave asupra sănătăţii gravidei care pe lângă complicaţii, este mai sensibilă la riscul apariţiei cancerului de col uterin, a hepatitei cronice sau a cirozei. De asemenea, o boală cu transmitere sexuală predispune la o naştere prematură, la infecţii urinare severe, fătul poate suferi malformaţii, existând şi riscul transmiterii bolii de la mamă la făt în timpul sarcinii, dar şi după naştere. Gonoreea, Chlamydia, hepatita B şi herpesul genital sunt boli venerice care pot fi transmise de mamă copilului în timpul naşterii, în timp ce sifilisul poate trece prin placentă. Virusul HIV poate infecta copilul prin placentă, în timpul naşterii, dar şi prin laptele matern.
 
Bolile cu transmitere sexuală prezintă risc crescut pentru bebeluş
 
Bolile cu transmitere sexuală prezintă risc crescut de naştere prematură, greutate mică la naştere, conjunctivită, pneumonie, infecţie generalizată în organism, retard psihic, deficit motor, anomalii congenitale, hepatită acută, meningită sau ciroză. Din păcate, prea puţine femei cunosc riscurile la care se expun ele, dar şi copilul nenăscut, în momentul în care-şi asumă riscul unor relaţii sexuale neprotejate. Din păcate, multe dintre bolile cu transmitere sexuală nu au simptome evidente astfel că este foarte important ca femeia înainte de a lua decizia de a rămâne însărcinată să-şi facă testele necesare. Dacă sarcina este neplanificată, în momentul în care afli că eşti gravidă trebuie neaparat urmată lista de analize recomandată gravidelor.
 
Sifilisul - o boală mortală pentru făt
 
O boală cu transmitere sexuală care are un impact deosebit de grav asupra bebeluşului este sifilisul sau luesul congenital - o infecţie gravă cu potenţial mortal pentru nou-născuţi. Boala se transmite de la mama la bebeluş în timpul sarcinii sau prin naştere. Jumătate din copii infectaţi în viaţa intrauterină mor îniante sau la scurt timp după naştere. Dacă sifilisul este descoperit la timp poate fi vindecat prin tratament. În România, afecţiunea este des descoperită la gravide, iar netratarea ei duce la pierderea sarcinii, naştere prematură, naşterea unui copil mort sau acesta moare la scurt timp după naştere.
Sifilisul poate fi depistat la radiografie
Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care poate fi „detectată” prin anomalii ale scheletului micuţului observate la radiografie. De asemenea, se poate orbserva aşa-numita Triada Hutchinson- cu trei simptome: surditate, dinţi de tip Hutchinson- care sunt mici şi spatiaţi cu incisivi superiori distantaţi, ascuţiţi şi curbaţi, cu formă de cârlig şi keratita interstiţială- care este inflamaţia corneei, care poate duce la cicatrici şi orbire. Alte simptome ale sifilisului la bebeluşi sunt fruntea bombată, maxilarul slab dezvoltat, tibia în formă de sabie, anemie, noduli limfatici umflaţi, icter, pseudoparalizie, nas deformat, cicatrici liniare la gură şi nas.

0 comentarii:

Post a Comment