Obstetrică şi Ginecologie

.

"Acolo unde ești se află lumea întreagă." (William Shakespeare)

Comunicarea înseamnă talentul de a înţelege că nu suntem la fel. (Octavian Paler)

”Viața nu e o știință exactă, este o artă.” (Samuel Butler)

"Capacitatea de a avea grijă unii de alții este ceea ce dă sens vieții." (Pablo Casals)

”Câte vieţi sunt într-o viaţă, câţi oameni sunt într-un singur om!” (Giovanni Papini)

Sunday, August 9, 2015

Durerea cronica pelvina

Durerea cronică pelvină: Privire de ansamblu asupra simptomelor, diagnostic, cauze frecvente, opțiuni terapeutice
 
  Durerea pelvină este un simptom foarte frecvent în rândul femeilor de toate vârstele. Există multe cauze pentru durea pelvienă, deși unele nu sunt bine înțelese. Cea mai frecventă cauză a durerilor cronice pelvine o reprezintă endometrioza, la  aproximativ 80% din femeile cu dureri pelviene fiind evidențiate laparoscopic implante de endometrioză. Alte cauze ginecologice pentru durerea cronică pelvină pot fi:
  • aderențe;
  • fibroame (leiomioame);
  • adenomioză;
  • boala inflamatorie pelvină (infecție ce afectează uterul, trompele și / sau ovarele);
  • stenoză de col uterin;
  • chisturi ovariene;
  • ovar ectopic
  Există, de asemenea, alte cauze de durere pelvină determinată de afecțiuni ale organele pelvice ce nu au legătură cu sistemul de reproducere, cum ar fi intestinul, tractul urinar, apendice, sau mușchii pelvieni.
  O femeie cu dureri cronice pelviene merită o evaluare amănunțită, începând cu un istoric și examen fizic detaliat. De multe ori evaluarea endoscopică (laparoscopie) este necesară pentru diagnostic.
  Adolescentele cu dureri pelvine necesită o atenție deosebită. Un număr semnificativ de tinere, cu dureri pelviene au endometrioză. Diagnosticul este adesea amânat, deoarece familiile lor interpretează adesea simptome tipice de endometrioză, cu cele asociate perioadei menstruale.
  Alte femei pot prezenta dureri pelvine din anii adolescenței, și numai atunci când boala a progresat sau au infertilitate caută asistență medicală profesională. Adolescentele care suferă de crampe menstruale severe, au nevoie de o investigație aprofundată pentru a exclude endometrioza. Un diagnostic precoce confirmat prin proceduri minim invazive, cum ar fi chirurgia laparoscopică poate ajuta aceste femei să trăiască o viață fără durere și să-și păstreze fertilitatea.

Oncologie ginecologica

structuri-fibroase-care-leagă-uterul-de-pereții pelvici POATE FI PĂSTRATĂ FUNCȚIA MENSTRUALĂ SI REPRODUCTIVĂ ÎN CAZUL ÎN CARE PACIENTA ESTE DIAGNOSTICATĂ CU CANCER DE COL UTERIN ? 
 
      Raspunsul este sigur DA,  dar numai pentru formele incipiente de cancer de col uterin  (stadiile IA și IB).
     În stadii incipiente, în marea majoritate a cazurilor,  cancerul de col uterin este localizat  strict la nivelul colului uterin. Totuși în procente variind între 0,5-15% celulele canceroase se pot propaga către ganglionii limfatici din pelvis prin intermediul structurilor fibroase care leagă uterul de pereții pelvici –parametrele (fig. 1).

Fig 1. Uterul si vaginul în secțiune longitudinală.
     Pentru a putea conserva uterul fără riscul ca boala să recidiveze sunt necesare câteva condiții :
  • Tumora situată la nivelul colului uterin să nu depășească în dimensiuni 4cm;
  • Ganglionii pelvici sa nu fie invadați de celulele canceroase;
  • Tumora să nu se extindă ascendent la corpul uterului;
     O condiție esențială pentru ca pacienta să poată proceia ulterior este ca aceasta să nu fie iradiată înaintea operației  Cînd aceste condiții sunt îndeplinite se poate practica o intervenție chirurgicală conservatoare denumită: TRACHELECTOMIE RADICALĂ VAGINALĂ CU LIMFADENECTOMIE PELVICĂ LAPAROSCOPICĂ.
     Acest tip de operație a fost imaginat de către profesorul francez Daniel Dargent de la care am avut onoarea de a învăța in mod direct  operînd impreună la Clinica de ginecologie din Spitalul Militar Central din București pe care am condus-o mai bine de 12 ani.
     Operația se desfășoară prin două tehnici minim invazive chirurgia vaginală și chirurgia laparoscopică care oferă pacientei o recuperare exterm de rapidă care îi permit să părăsească spitalul după două zile.
      Pentru acest tip de operație este necesar un antrenament special și calități chirurgicale deosebite pe care chirurgii care formează echipa clinicii Elginmed le dețin în mod prioritar în Romania.
     În intreaga lume au fost operate pînă în prezent peste 900 de cazuri și sau obținut sarcini duse la termen în proporție de 60%. Experiența noastră se referă la aproape 30 de cazuri operate în intervalul 2006-2011 ceea ce reprezintă un număr semnificativ. În 4 cazuri am obținut sarcini duse la termen. Nu am avut nicio complicație sau recidivă a bolii.

     ÎN CE CONSTĂ TRACHELECTOMIA RADICALĂ ?

Trachelectomia radicală  este compusă din doi timpi principali:
     Timpul laparoscopic prin care se urmărește găsirea  și analiza în același timp a ganglionului sentinelă (ganglionul sentinelă este primul ganglion din lanțurile ganglionare pelvice care poate fi invadat de celulele canceroase, dacă acesta nu este afectat nici ceilalți ganglioni nu vor fi)
Schema-trachelecto-iei radicale
Fig. 2 Schema trachelectomiei radicale
     Timpul vaginal prin care se urmărește extirparea colului bolnav impreună cu partea superioară a vaginului și parametrele, după care vaginul va fi anastomozat cu corpul uterin refăcînd integritatea tractului genital (fig. 2)

     CARE SUNT RISCURILE OPERAȚIEI ?

Riscurile operației se pot materializa prin complicații intraoperatorii și prin complicații la distanță legate de obținerea sau ducerea la bun sfârșit a unei sarcini. Complicațiile intraoperatorii sunt reduse în cazul cind operația este realizată de chirurgi cu experiență și marea lor majoritate se pot rezolva intraoperator fără a pune viața în pericol. Complicațiile la distanță se materializează în procente variabile de avorturi sau nașteri premature sau de riscul de recidivă al bolii.
Din acest punct de vedere trebuie reținut ca PENTRU ACELAȘI STADIU DE BOALĂ RISCUL DE RECIDIVĂ ESTE SIMILAR ATÎT PENTRU OPERAȚIILE MUTILANTE CÎT ȘI PENTRU TRACHELECTOMIA RADICALĂ.
Această afirmație este facută în baza unor studii statistice pe intervale de timp de aproape 20 de ani de urmărire a pacientelor cu cancer de col uterin în stadii incipiente