In ciuda campaniilor de sanatate publica, fumatul continua sa creasca in randul femeilor, din pacate si in randul viitoarelor mamici. Statisticile spun ca o femeie insarcinata din 5 fumeaza pe tot parcursul sarcinii, ceea ce duce la o cifra de peste 180.000 de copii fumatori pasivi inca din uter. Dincolo de riscurile unor boli, exista si probleme specifice ale fumatului in timpul sarcinii.
Ce contine fumul de tigara si cum imi afecteaza sarcina?
Compozitia fumului de tigara este una complexa, intrucat aceasta depinde de tipul de tutun folosit – blond sau brun – de aditivi, dar si de modul de consum. De-a lungul timpului, s-au identificat mai mult de 4000 de substante la nivelul unei sigure tigarete. In faza de gaz, identificam un procent de 10-15% dioxid de carbon, 3-6% monoxid de carbon si de la 0.1 la 0.2% hidrogen, cianuri si compusi organici volatili precum aldehidele, cetonele si hidrocarburile. In faza solida, majoritatea substantelor sunt cancerigene, iritante, compusi metalici, radicali liberi si nicotina.
Ideea principala este aceea ca majoritatea constituentilor tutunului depasesc bariera placentara si ajung la fat. Fumatul poate fi insa evaluat cu precizie prin masurarea cotininei, compus ce reprezinta 80% din produsele de degradare ale nicotinei, prezent in toate mijloacele biologice – sange, urina, saliva, lapte, par, lichid amniotic etc. Cotinina exista in lichidul amniotic si la fat la 30-45% dintre mamele fumatoare.
Care sunt riscurile fumatului in sarcina si inainte de a ramane insarcinata?
Afectarea fertilitatii
Atat femeile, cat si barbatii nu realizeaza faptul ca fumatul creste durata de timp necesara conceperii unui copil. Tutunul scade rezerva ovariana de ovocite, contine un anti-estrogen puternic care afecteaza mucusul cervical si creste productia de androgeni suprarenali. Fumatul provoaca de asemenea cresterea infertilitatii trompelor uterine, ceea ce duce la tot mai putine sarcini evolutive si la scaderea considerabila a ratei de succes pentru fertilizarea in vitro.
Riscul de sarcina extrauterina
S-a demonstrat faptul ca fumatul creste, de asemenea frecventa unui numar mare de patologii ale sarcinii, intre care si riscul de sarcina extrauterina. Acesta este foarte crescut la femeile fumatoare si creste proportional cu doza de tutun consumata. Nicotina confera o mobilitate scazuta trompelor uterine, ducand la spasme puternice ce intervin in momentul in care embrionul se impinge in uter.
Riscul de avort spontan
Riscul de avort spontan la femeile fumatoare este mai mare de 1.5 pana la 3 ori, in functie de doza, decat la cele nefumatoare. Astfel, in cazul marilor fumatoare (mai mult de 20 de tigari zilnic), riscul de avort spontan este de 20% fata de 10%, in randul femeilor care nu fumeaza. Se poate ajunge la un procent critic de 35%, in cazul in care viitoarea mama fumeaza aproximativ 35 de tigari pe zi. Acest risc este crescut si la fumatoarele pasive, care petrec cel putin o ora pe zi intre fumatori, mai ales in primele saptamani de sarcina.
Sangerari in timpul sarcinii
Acest risc este proportional cu doza. Placenta la femeile fumatoare are o suprafata mai mare din cauza hipoxiei – aport insuficient de oxigen in organism. Asadar, riscul relativ de hematom retroplacentar este inmultit cu 1.5, iar riscul scazut de insertie a placentei se inmulteste cu 2 pana la 3 la femeile care fumeaza.
Riscul de prematuritate
Fumatul aduce in discutie si riscul de rupere prematura a membranelor, care este de trei ori mai crescut la femeile care fumeaza, depinzand de doza, dar si de varsta mamei. Acest risc dispare in cazul in care
femeia renunta la fumat inainte de conceptie si scade semnificativ in cazul in care inceteaza consumul de tutun in primele 15 saptamani de sarcina.
In concluzie, ideal ar fi ca viitoarea mamica sa renunte la fumat cu cel putin 6 luni inainte de conceptie, sa urmeze in prealabil o cura de detoxifiere si sa evite pe cat posibil chiar si fumatul pasiv in cele 40 de saptamani de sarcina.
Articol publicat
de